Välkommen till Sinnenas mat i förskolan!

Grundidén med projektet "Sinnenas mat i förskolan" är dels att arbeta med ämnet hem- och konsumentkunskap i förskolan och att till det naturligt knyta andra ämnen och dels att samverka med föräldrar och olika yrkesgrupper inom kommun och näringsliv för att ge barnen känsla av sammanhang, helhet och att ge dem gott självförtroende.

Samlad, gemensam, breddad kunskap från olika områden ger en oerhörd, och för ett förändringsarbete välbehövlig kraft och styrka.

Pedagogiken är upplevelsebaserad - att kunskapa med kroppen och att uppleva alla sinnen.

Projektarbetet är ett metodutvecklingsarbete där vi använder MATEN och MÅLTIDEN som medel och som arbetsmetod.

Många små steg kan ge stora vinster i ett hälsoarbete. Med små medel och stort engamang kan man förbättra barnens hälsa genom att främja bra matvanor, ge barnen god självkänsla och rörelseglädje.

Barn som äter bra, rör sig tillräckligt och har en god självkänsla, mår bra och har mycket lättare att lära.

onsdag 1 september 2010

"Vill göra själv"!

Om jag gör salladen själv,då vågar jag smaka och äta med god aptit.



Idag har vi gjort två olika sallader med dressing till, som vi serverade i matsalen tillsammans med dagens lunch.



Barnen lyssnar förväntansfullt på Ann-Margrethe, när hon berättar vad vi skall göra idag. Hon berättar att vi ska börja med dressing. Alla barnen får öva sig på att säga dressing.




Idag har vi tränat på metoden att koka. Vi får en pasta som vi får lägga i det kokande vattnet.Vattnet bubblar jättemycket.




Majonäsen vill inte åka ner i bunken.... barnen väntar på sin tur att lägga i majonäs. Barnen får öva sig på att vänta.



-Om du håller i decilitermåttet så häller jag i filmjölken. Vi övar oss att arbeta tillsammans.




Ann-Margrethe berättar vad och hur vi ska göra, då kan jag hälla chilisåsen i bunken och röra.



Ann-Margrethe gör så att pastan blir kall,hon säger att hon kyler pastapennorna, det var svåra ord.


Pastapennorna var jättegoda,vi fick smaka. Jag vågade smaka på dressingen, den var god tyckte jag.


Vi klippte gräslök med saxen,det var konstigt. Vi brukar klippa papper på förskolan men inte gräslök, så det var roligt.


Vi lägger skal från äpple och morötter i komposten.


Nu är salladen färdig. Vi har skalat, rivit på rivjärn och blandat morötter, äpplen och vitkål. Dressingen bestod av yoghurt med lite salt och peppar som blandades i salladen.


I matsalen fick alla smaka på salladen som vi gjort själva.
Vi märkte att vi åt mycket mer än de andra som inte varit med på dagens matlagning.

På Svalan äter vi buffé i matsalen. Vi tar all mat själva och sitter tillsammans med våra kompisar och äter. Vi övar oss i att äta med kniv och gaffel.


När vi skriver recept "nonsensskriver" vi. Dvs barnen får öva sig i att använda tangenterna och skriva på datorn.


Det är spännande att barnen uttrycker sig med många olika färger.



Basilika, fänkål, rödlök och vitlök var bl a inspirationskällor för barnens målningar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar