Välkommen till Sinnenas mat i förskolan!

Grundidén med projektet "Sinnenas mat i förskolan" är dels att arbeta med ämnet hem- och konsumentkunskap i förskolan och att till det naturligt knyta andra ämnen och dels att samverka med föräldrar och olika yrkesgrupper inom kommun och näringsliv för att ge barnen känsla av sammanhang, helhet och att ge dem gott självförtroende.

Samlad, gemensam, breddad kunskap från olika områden ger en oerhörd, och för ett förändringsarbete välbehövlig kraft och styrka.

Pedagogiken är upplevelsebaserad - att kunskapa med kroppen och att uppleva alla sinnen.

Projektarbetet är ett metodutvecklingsarbete där vi använder MATEN och MÅLTIDEN som medel och som arbetsmetod.

Många små steg kan ge stora vinster i ett hälsoarbete. Med små medel och stort engamang kan man förbättra barnens hälsa genom att främja bra matvanor, ge barnen god självkänsla och rörelseglädje.

Barn som äter bra, rör sig tillräckligt och har en god självkänsla, mår bra och har mycket lättare att lära.

onsdag 15 september 2010

Albanska modersmålsgruppen gillar sallad!



Det finns många, olika sallader att servera till vår buffe´.
Kena shum sallata qe i perdorim kur te ngrenim buk.

Vi börjar med att prata om vad alla grönsakerna heter både på svenska och albanska.
Tashti dojna me dit qysh quhen te gjitha sallatat qe i perdorim shqip edhe suedisht nese mujna meja qellue.

Här förklarar vi skillnaden mellan rödlök och vitlök.
Ktu e bajm krahasimin e qes dhe te hudres.
Nu skär vi salladskål försiktigt med kniven.
Tash e prejm laknen me thike e duhet me kan te kujdessh.

Denna sallad består av gurka och salladskål.


När vi skär lök kommer tårarna.
Kur e kam pre qepen ja filluan lotet me dal.

Att klippa persilja gör man lätt i ett glas.
Per me pre lulen [persilja] asht ma let me pre ne nji got.
Här pressar vi citronsaft till dressingen.
Ktu e shtrydhim limanin.
Dressingen till bönsalladen består av olja, citron, kryddor och vitlök. Gott, gott!
Dressingen ekena perzi me vaj, leng limani ,huder,pak byber qete bahet sallata e shishme.




I den anda dressingen blandar vi gräddfil, majonnäs och chilisås.
Ne dresingun e dyt i kemi perzi gräddfile majonesedhe sos te tomateve.




Italienska salladskryddor är goda att krydda med.
Sallata Italiane behet shum e shishme kur iqesim byber.




Gunvor i köket blir jätteglad när barnen äter mycket sallad.
Gunvor qe punon ne kizhinen ton asht shum e knaqur qe femijet guxojn me i provue te gjitha sallatat.




Till vår kokbok målar vi vackra bilder på grönsaker.
Ne libren e kuzhines kemi shum fotografi me ngjyra te bukra qe poi ngjyrosim.



Gurka, rädisor, salladskål, rödlök och bönor.............

Så här ser vår goda buffé ut med alla våra goda sallader som vi har tillagat idag. Mums mums!!
Kesht doket byffeja jon kur ekemi kryee shum e shishmedhe e lezetshme me kerkue mums.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar