Välkommen till Sinnenas mat i förskolan!

Grundidén med projektet "Sinnenas mat i förskolan" är dels att arbeta med ämnet hem- och konsumentkunskap i förskolan och att till det naturligt knyta andra ämnen och dels att samverka med föräldrar och olika yrkesgrupper inom kommun och näringsliv för att ge barnen känsla av sammanhang, helhet och att ge dem gott självförtroende.

Samlad, gemensam, breddad kunskap från olika områden ger en oerhörd, och för ett förändringsarbete välbehövlig kraft och styrka.

Pedagogiken är upplevelsebaserad - att kunskapa med kroppen och att uppleva alla sinnen.

Projektarbetet är ett metodutvecklingsarbete där vi använder MATEN och MÅLTIDEN som medel och som arbetsmetod.

Många små steg kan ge stora vinster i ett hälsoarbete. Med små medel och stort engamang kan man förbättra barnens hälsa genom att främja bra matvanor, ge barnen god självkänsla och rörelseglädje.

Barn som äter bra, rör sig tillräckligt och har en god självkänsla, mår bra och har mycket lättare att lära.

onsdag 3 november 2010

TV4 -kocken Stefan Karlsson från restaurang Fond, tillagar svenska köttbullar och hemlagat potatismos med inlagd färsk gurka och rårörda lingon.


Stefan började med att berätta vad han skulle tillaga tilsammans med barnen, han visade vilka ingredienser som behövdes för att göra köttbullar och potatismos.

Alla barnen fick varsin potatis som de skalade med en skalare.



Stefan hjälper till med skalningen.

Nu har potatisen kokat och barnen får hjälpas åt att mosa. Stefan tillsätter smör, mjölk och kryddor och vispar med el-visp för att potatismoset skall bli fluffigt.


Elisa fick uppdraget att passa köttfärsen. Färsen består av lika många delar nöt- och fläsk.

Här kryddar vi med salt, peppar, kryddpeppar och ingefära.

Vi fick alla mäta med kryddmått och vrida på pepparkvarnen.



Vi fick riva lök och det gjorde vi med massor av tårar som föll på våra kinder. Vi var tvungna att gå ut och lufta oss för att få bort alla tårar.


Stefan berättade att ägg fungerar som klister i köttfärsen för att köttbullarna ska hålla ihop bättre.




Vi hade också besök av en reporter från GP som fotograferade oss och ställde frågor. På söndag kan vi läsa om det i tidningen.


När vi hade lagt i alla ingredienser i köttfärsen så fick vi blanda med våra händer. Vi använde plasthandskar för att det skulle vara hygieniskt. Det var många blandade känslor om hur det kändes att röra i köttfärsen.



Så var det dags att rulla köttbullar. Vi rullade och rullade och rullade, för det var ganska mycket köttfärs. Och Stefan tyckte att vi var riktigt duktiga.




Vi hade väldigt roligt och alla köttbullarna skulle vara ungefär lika stora. En del ville göra stora och en del ville göra miniköttbullar och då undrade Stefan om det var till en papegoja.


Stefan visade sina vassa specialknivar från Japan. Vi fick bara hålla i skaftet när vi tittade på dem.

Idag skulle vi lägga upp maten enligt tallriksmodellen. Vad är tallriksmodellen? Jo det är ett hjälpmedel för att lära sig äta rätt. Den visar hur mycket av olika slags livsmedel som ska finnas på tallriken för att få en bra balans med näring och energi.


Vi var så hungriga för vi kände hela tiden så goda dofter när Stefan stekte köttbullarna.
Goda dofter ger goda vibbar!
När vi satte oss till bords så försökta alla att lägga upp enligt tallriksmodellen på de nya tallrikarna. På det gröna lade vi grönsaker, på det gula lade vi potatismos och på rött lade vi köttbullarna. Vi hade väldigt trevligt och småpratade om allt vad vi hade gjort idag.
Och maten smakade fantastiskt gott!!!



Att skriva recept idag var spännande. Stefan hjälpe oss att komma ihåg. Köttbullar, potatismos, inlagd färsk gurka och rårörda lingon. Mums vad det var gott.




Vi tackade Stefan med blommor och en varm applåd. Vi tyckte det var så roligt att han var tillsammans med oss idag. Vi förstod varandra så bra och har lärt oss massor!!
Och kom ihåg: Goda dofter ger goda vibbar och minnen!
Tack Stefan från Hasselbackens förskola !

1 kommentar:

  1. Det verkar som ni hade en mysig dag igår.
    Blir hungrig när jag tittar på bilderna.
    Tallriken var tydlig och fräck.// Christina

    SvaraRadera