Välkommen till Sinnenas mat i förskolan!

Grundidén med projektet "Sinnenas mat i förskolan" är dels att arbeta med ämnet hem- och konsumentkunskap i förskolan och att till det naturligt knyta andra ämnen och dels att samverka med föräldrar och olika yrkesgrupper inom kommun och näringsliv för att ge barnen känsla av sammanhang, helhet och att ge dem gott självförtroende.

Samlad, gemensam, breddad kunskap från olika områden ger en oerhörd, och för ett förändringsarbete välbehövlig kraft och styrka.

Pedagogiken är upplevelsebaserad - att kunskapa med kroppen och att uppleva alla sinnen.

Projektarbetet är ett metodutvecklingsarbete där vi använder MATEN och MÅLTIDEN som medel och som arbetsmetod.

Många små steg kan ge stora vinster i ett hälsoarbete. Med små medel och stort engamang kan man förbättra barnens hälsa genom att främja bra matvanor, ge barnen god självkänsla och rörelseglädje.

Barn som äter bra, rör sig tillräckligt och har en god självkänsla, mår bra och har mycket lättare att lära.

onsdag 20 oktober 2010

Svenska äpplen och dinkelmjöl blir nyttiga äpplemuffins


Aroma, Gravenstein, Signa Tillish, Ingrid Marie ... Vilka vackra namn på våra fantastiskt goda svenska äpplen! Det är dags för äppleskörd och tid att njuta av allt gott som äpplena ger! Idag ska ni få vara med oss när vi bakar nyttiga äpplemuffins!

Vi börjar med att lägga ut muffinsformar på en bakplåt. Hur många formar finns på plåten?



Två ägg ska knäckas och sen mäter vi upp socker 1 och1/2 deciliter fruktos (socker från frukt).



Det är väldigt kul att få använda tekniska hjälpmedel! Elvispen både låter och vibrerar och det går att reglera hastigheten!





Vad hände med äggen och fruktosen när vi hade vispat det? Det ändrade färg från orangegult till ljusgult. Vi såg massa bubblor och det hade blivit mer i skålen. Volymen hade ökat.



Här blandade vi alla torra ingredienser. Ett kryddmått salt, 1 tsk bakpulver, 1 1/2 dl dinkelmjöl fullkorn och 1 1/2 dl dinkelmjöl siktat. Dinkelmjöl är en gammal mjölsort ända från stenåldern.


Sen blandar vi de torra ingredienserna med äggsmeten. Och mäter upp
1 1/2 dl gräddfil och blandar i det också.


Smör måste vi också ha, 75 gram. Det finns streck på smörpaketet. Smöret smältes i en kastrull på spisen. Och det skvätter och låter.



Vad har hänt med smöret? Det är inte hårt längre utan det är flytande. När smöret har svalnat häller vi det i skålen och blandar.

Nu är smeten färdig och vi klickar ut den i formarna. Det är lite pilligt!


Vi skalar våra goda äpplen och pratar om att de vuxit i våra trädgårdar i Sverige och inte behövt flygas hit från något annat land. Det tycker vi är bra! Skalen slänger vi så klart i komposten. Tänk så miljömedvetna vi är!


Äpplena delar vi i klyftor och lägger i en plastpåse tillsammans med 1 tsk kanel och skakar runt påsen. De härligt bruna äppleklyftorna lägger vi på muffinsen. Och sen är det dags att grädda dem i ugnen i 200 grader i 15 minuter.


Vi skriver ner recepten och idag känns det extra lätt att komma ihåg vad vi har haft i. Kanske beror det på att vi repeterat det så mycket under tiden vi bakat. Fantasin flödar när vi målar!


" Två äpplen och en regnbåge" och " Musse Pigg äter äpple".

Nu är våra nyttiga äpplemuffins äntligen klara! Det doftar underbart gott på hela avdelningen! "Goda dofter ger goda vibbar"!

Tänk så mycket vi lär oss när vi bakar! Vi har lärt oss nya ord som
t ex dinkelmjöl, tränat på matematik genom att dela äpplen i mindre delar, mäta med olika mått och räkna antal. Vi har också använt oss av tekniska hjälpmedel och naturvetenskap och teknik. Tänk att vi genom att vispa in luft i äggen kunde ändra på färg och volym!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar