Välkommen till Sinnenas mat i förskolan!

Grundidén med projektet "Sinnenas mat i förskolan" är dels att arbeta med ämnet hem- och konsumentkunskap i förskolan och att till det naturligt knyta andra ämnen och dels att samverka med föräldrar och olika yrkesgrupper inom kommun och näringsliv för att ge barnen känsla av sammanhang, helhet och att ge dem gott självförtroende.

Samlad, gemensam, breddad kunskap från olika områden ger en oerhörd, och för ett förändringsarbete välbehövlig kraft och styrka.

Pedagogiken är upplevelsebaserad - att kunskapa med kroppen och att uppleva alla sinnen.

Projektarbetet är ett metodutvecklingsarbete där vi använder MATEN och MÅLTIDEN som medel och som arbetsmetod.

Många små steg kan ge stora vinster i ett hälsoarbete. Med små medel och stort engamang kan man förbättra barnens hälsa genom att främja bra matvanor, ge barnen god självkänsla och rörelseglädje.

Barn som äter bra, rör sig tillräckligt och har en god självkänsla, mår bra och har mycket lättare att lära.

onsdag 9 juni 2010

Vi äter med alla våra sinnen.

Att äta rätt mat är inte svårt om man följer matcirkeln.




Ann-Margrethe berättar för barnen om de olika grupperna i matcirkeln.


Barnen är mycket koncentrerade och har stort tålamod inför sina uppgifter.



Barnen får lära sig arbeta tillsammans. Att hjälpas åt är viktigt och barnen lär av varandra.



Sinnenas mat handlar om att använda alla våra sinnen tex lukta på keso, smaka på sallad och att se alla vackra färger på smörgåsen.

Barnen tyckte att persilja lät som språket "persiska".




Vi tränar oss på att äta med kniv och gaffel, det kan vara ganska svårt i början.

Man behöver öva mycket!



Barnen uttrycker sina känslor och upplevelser genom att måla. Vi använder alla våra sinnen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar