Välkommen till Sinnenas mat i förskolan!

Grundidén med projektet "Sinnenas mat i förskolan" är dels att arbeta med ämnet hem- och konsumentkunskap i förskolan och att till det naturligt knyta andra ämnen och dels att samverka med föräldrar och olika yrkesgrupper inom kommun och näringsliv för att ge barnen känsla av sammanhang, helhet och att ge dem gott självförtroende.

Samlad, gemensam, breddad kunskap från olika områden ger en oerhörd, och för ett förändringsarbete välbehövlig kraft och styrka.

Pedagogiken är upplevelsebaserad - att kunskapa med kroppen och att uppleva alla sinnen.

Projektarbetet är ett metodutvecklingsarbete där vi använder MATEN och MÅLTIDEN som medel och som arbetsmetod.

Många små steg kan ge stora vinster i ett hälsoarbete. Med små medel och stort engamang kan man förbättra barnens hälsa genom att främja bra matvanor, ge barnen god självkänsla och rörelseglädje.

Barn som äter bra, rör sig tillräckligt och har en god självkänsla, mår bra och har mycket lättare att lära.

onsdag 5 maj 2010

"Mackagubbe"

Det är viktigt att tvätta händerna när man arbetar med bakning och matlagning, så att man får bort alla bakterier som kan sprida sjukdomar eller som gör maten dålig.

I dag var det den tredje gruppen som bakade matbröd. Alla metoder användes: att mäta med måttsatsen, att blanda och röra, att finfördela matfettet i mjölet, att knåda och rulla degen till en boll, att klappa ut bollen till en kaka, att skåra kakan och att nagga den med en gaffel.


Känslan av att ta i degen och att våga röra och känna på något man aldrig gjort förut kann vara svårt men är en bra träning. Tänk att få uppleva degen med alla sinnen - lukt, syn och känsla - häftigt!

Kletigt! Kallt! Varmt! Söligt! Mjukt!

När vi arbetar benämner vi allt med ord och samtalar om det vi gör. Så många nya ord vi lär oss! Ord som vi alla använder i våra olika vardagssituationer.

Ugnen använder inte barnen utan att någon vuxen är med. 225 grader är jättevarmt!
Metoden att diska tränade vi på idag. Varmt vatten och bara lite diskmedel använde vi. Vi måste tänka på miljön och inte släppa ut massor av kemiska medel i vårt vackra hav.

Som vanligt tränade vi på att skriva bokstäver och att återberätta vad vi gjorde när vi använde alla ingredienser och redskap. Receptskrivning är en kul övning.




Idag flödade fantasin och kreativiteten när vi målade. Vi blev så stimulerade och berättarlusten kom igång.
"Det var en gång två apelsiner som var ute och gick. Den ene blev påkörd av en bil. Då sa den andra apelsinen-Kom apelsinjuice så går vi."
"Det här är en gurka med ingredienser och en paprika som vilar på en bänk och över alltihopa lyser solen."

"Tre paprika."

"En paprikagubbe".


"En mackagubbe."

Eftersom vi hela tiden arbetar mot en hållbar utveckling och pratar om hur viktigt det är att tänka på vår miljö och att källsortera, så bestämde sig några barn för att bygga en kompost. Så genialiskt!

Tänk på vår vackra miljö och källsortera mera som våra duktiga barn kan och gör!(sortera glas, metall, kartong, tidningar och kompost)

2 kommentarer:

  1. Åh vad ni är duktiga!. Det ser jätteroligt ut.

    SvaraRadera
  2. Oh vad ni är duktiga! Det ser jätteroligt ut!

    SvaraRadera