
Höstens skörd av rotfrukter ska vi använda idag. Rostade rotfrukter är jättegott och kan serveras till det mesta. Enkelt och nyttigt!

Vi tvättar händerna noga innan vi ska laga mat. På förskolan tvättar vi händerna efter att vi har varit ute och lekt och när vi har varit på toaletten.

Vi repeterar vad vi gjorde förra gången . Ann-Margrethe frågade om vi kom ihåg vad grönsakerna hette, och det gjorde vi, både rädisor, purjolök och vitkål.

Vi fick titta, känna, lukta och sen smaka på alla rotfrukterna.

Alla vill känna och ta på rotfrukterna. Palsternacka... Kålrot...

Och morot...

Vi är bra på att använda potatisskalare.Man får kämpa lite men till slut är morötterna skalade.

Vi hjälps åt, flicka 4 år och pojke 2,5 år.

Här skalar vi palsternacka och potatis. Dessa rotfrukter är gamla svenska livsmedel.

Alla rotfrukterna luktade olika, palsternackan luktade morot och löken luktade mormor.

Vi måste koncentrera oss och vara försiktiga när vi skär med vassa knivar. Man måste titta på kniven hela tiden.

Det kan vara svårt att kliva ner från en stol med förkläde på.

Rapsolja på fingrarna. Vilken känsla!

Pojkarna hjälps åt att bära plåten till ugnen.

Å..... vad gott det ser ut!

För att få barnens fantasi att flöda tar Ann-Margrethe fram rotfrukterna som inspiration till dagens målning.

Killar 4,5 år målar morot och palsternacka. De blandar olika färger.

Flicka 5 år målar "en kille på luffen som äter kålrot".

Pojke 2.5 år målar orange och lila morötter med långa penseldrag. Tänk att det idag finns lila morötter.
Rotfrukter kan man använda på många sätt i matlagningen. Just nu finns det många olika sorter att köpa i affären och de är billiga och innehåller många bra näringsämnen. Så prova!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar