Under hösten 2012 och våren 2013 har familjeförskolan Hasselkärnan arbetat med det som vi kallar "Sinnenas mat".
Barnen har tillsammans med sina föräldrar förberett och tillagat olika maträtter, pratat om mat, ätit maten och målat bilder om mat.
Alla har visat stort intresse, stor koncentration och spontan glädje i att tillsammans arbeta med maten som ett redskap för att nå både kropp och själ.
Barnen var från 1,5 år till 6 år gamla och arbetade en förmiddag varannan vecka.
Innan vi startade så tvättade alla händerna och satte på sig förkläden.
Första gången lagade vi fruktsallad och då tränade vi våra sinnen genom att lukt, att smaka, att känna, att se och att höra.
Det finns en metod som heter SAPERE-metoden som en fransman kommit på. Den går ut på att man lär sig att använda alla sina sinnen och försöker sätta ord på vad man upplever. Vi smakade både på surt, sött och beskt.
Andra gången vi lagade mat så gjorde vi jättegoda Smoothies med banan och mango. Mango var en frukt som vi inte hade smakat på tidigare.
Vi mosade banan och blandade allt med en mixer. Mums!!
Vi fortsatte nästa gång med att göra en Matcirkelsmörgås. Vi skalade och rev en morot och blandade den med clementinklyftor som vi klippte i mindre bitar.
En gång gjorde vi hemmagjorda köttbullar och det var spännande.
En gång bakade vi Nyttigt godis. Då hackade vi pumpakärnor. Den dagen var det vackert väder ute så vi gick ut och fikade och åt Nyttigt Godis ute.
När vi hade tid så målade vi. Till slut samlade vi allt i ett litet häfte som vi kallade Hasselkärnans kokbok.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar